FDF

Desinformatie en Nepnieuws verpakt in een motie over weidegang

En daar was er weer één in de serie ‘motiediarree’:

De motie van Holman en Grinwis naar aanleiding van het aandeel weidegang in 2024 dat niet “de beoogde 81,2%” was, maar zakte naar 80,1%. Op basis van die cijfers verzoeken beide heren: “de regering te onderzoeken hoe het halen van de convenantafspraken over volledige weidegang wettelijk kan worden vastgelegd en dit voor te leggen aan de Kamer”. Bovendien dragen Holman en Grinwis “de minister op in gesprek te gaan met de zuivelsector (…) hoe de doelstellingen t.a.v. weidegang gehaald kunnen worden en de negatieve trend omgebogen kan worden”.

Even voor de heren Grinwis en Holman:

  • Van een ‘negatieve trend’ kunnen jullie niet spreken op basis van de cijfers uit 1 jaar – dat is misleiding.
  • Daarbij, 2024 had een extreem nat voorjaar. De koeien konden daardoor pas heel laat de weide in – het land was simpelweg te drassig. En natuurlijk kost dat uren én dagen weidegang.
  • 2024 was ook het tweede jaar op rij met ernstige Blauwtong waarvoor tot ver in het jaar geen vaccin beschikbaar was. Opstallen en ventilatoren gebruiken in de stal, werd door specialisten als optie aangeraden om Blauwtonggevallen onder de koeien te beperken.
  • Door uren en percentages weidegang in wetgeving te willen gieten, negeren jullie dat melkveehouderij per definitie afhankelijk is van door de natuur bepaalde, wisselende omstandigheden. Naast weersomstandigheden kunnen dat ook ziektedruk of – binnenkort – de aanwezigheid van predatoren (wolven) zijn.  

Dat het percentage weidegang in 2024 daalde door nattigheid en Blauwtong, werd trouwens al in december 2024 door ZuivelNL bekend gemaakt. Dus wat is nu opeens de aanleiding voor deze motie?

Desinformatie door Holman en Grinwis

Wanneer Tweede Kamerleden op basis van een zogenaamde ‘uitbijter’ (een jaar dat juist niet past in de trend of statistieken) proberen extra bovenwettelijke eisen (in strijd met het Hoofdlijnenakkoord waaronder ook NSC zijn handtekening zette) er doorheen te drukken via het verspreiden van nepnieuws en desinformatie, zijn zij bezig om een andere, discutabele agenda er doorheen te drukken.

Deze Tweede Kamer zegt regelmatig dat ze zich druk maken over de effecten van desinformatie. Er ligt een overduidelijke taak in hun eigen midden om desinformatie via o.a. moties te bestrijden!

Deze motie is naast desinformatie, ook kwaadaardig en dom: het voorstel van verplichte weidegang heeft tot gevolg dat de weidepremie – die noodzakelijk is om de extra kosten door weidegang te compenseren – vervalt. Waardoor weidende melkveehouders gedupeerd én ten onrechte bestraft worden, terwijl hen niets te verwijten valt: zij hadden in 2024 te maken met extreme weersomstandigheden en -ziektedruk, waartegen zij hun veestapel willen beschermen en wettelijk ook moeten beschermen.

Nu is Harm Holman in het verleden melkveehouder geweest. Dat hij een motie vol onjuistheden produceert, kan niet anders dan met kwaadaardige opzet zijn bedoeld. Het is namelijk onmogelijk dat de feiten over 2024 hem als oud-melkveehouder zijn ontgaan. Onkunde die de heer Grinwis eventueel nog wel als onnozel excuus kan opvoeren. Hoewel ook hij zich beter had kunnen informeren: één rondje internet en het nieuwsbericht uit december 2024 was al gevonden.

Eén advies aan beide heren: trek deze motie in. Het is een schandalige, ongefundeerde aantijging tegen melkveehouders, die op geen enkel feit is gebouwd. Een natrap aan alle melkveehouders die vorig jaar een extreem jaar ervoeren en er het beste van probeerden te maken.

Sancties

In plaats van wetgeving over weidegang te maken, is het beter om sancties in wetgeving op te nemen tegen alle Kamerleden die bagger-moties presenteren. Bagger-moties die op geen enkel feit zijn gebouwd, geen enkel nut dienen maar wel (imago)schade veroorzaken aan onschuldige derden. Elke baggermotie kost bovendien een vermogen aan belastinggeld.

Alle reden voor wettelijke bescherming mét sancties tegen dergelijke Kamerleden!

Het FDF Bestuur

28 maart 2025

Tags: geen tags