Beste mensen, MKZ-besmettingen in Duitsland zetten ons als veehouders allemaal op scherp!
Het ministerie van LVVN heeft inmiddels enige brieven naar buiten gebracht waar we kennis van hebben genomen. We vinden het onbegrijpelijk dat er alleen gefocust wordt op kalveren, door het ministerie van LVVN. Wetenschappelijke kennis van MKZ bewijst dat de ziekte voorkomt bij runderen, varkens, schapen, geiten en ook bij wilde zwijnen, herten, reeën en sommige dierentuindieren. Gevoeligheid kan per diersoort en virusstam verschillen.
Deze informatie over MKZ vindt je in een informatief bericht op de site van de WUR, lees hier. In dat bericht vindt je o.a. de volgende tekst: “Varkens verspreiden de ziekte, al voor de eerste verschijnselen zich openbaren, via de lucht. In de varkenshouderij kan een sterke vermeerdering en verspreiding van virus plaatsvinden, omdat het aantal dieren per eenheid groot is en een varken veel virus uitscheidt. In experimenten zijn de concentraties virus in de uitademinglucht van runderen en varkens gemeten, waarbij de concentratie bij varkens 3000 maal hoger was dan bij runderen.”
Minister Wiersma moet geen onverantwoorde risico’s nemen met ons vee, haar maatregelen zijn onvoldoende om onze veestapel te beschermen!
Grüne Woche?
Naast vee is de mens een grote risicofactor bij insleep.
We willen iedereen die van plan was naar de Grüne Woche te gaan – op slechts 20 km van de eerste MKZ-haard – vragen dit nog eens te heroverwegen! De gevolgen van insleep van een MKZ-besmetting in Nederland zijn voor onze veehouderij niet te overzien. De veehouders die in 2001 te maken hebben gehad met de maatregelen rondom zelfs al verdenkingen van MKZ-besmettingen, zullen dat beamen. Blijf daarom weg bij grote bijeenkomsten met veehouders en sluit je stallen af voor volk dat er niet in hoeft.
Getreuzel
Daarbij is belangrijk om te weten dat vooral jonge evenhoevige dieren sterven door MKZ, dat er voor koeien een vaccin verkrijgbaar is én dat die runderen na 2 weken meestal weer beter zijn wanneer ze de ziekte krijgen. Wat tevens een groot nadeel is, is dat het testen van het nieuwste draaiboek voor MKZ – dat al jaren klaarligt – steeds door het toenmalige ministerie van LNV is uitgesteld en ook nog niet is opgepakt door LVVN.
We constateren dat vanuit LVVN nog steeds geen doortastende aanpak bekend is gemaakt om insleep te voorkomen. We hopen dat dit getreuzel van ambtenaren, geen onherstelbare gevolgen heeft voor onze veehouderij.
Het FDF Bestuur
12 januari 2025
ZuivelNL heeft een basisbericht samengesteld met informatie en maatregelen die vanaf zaterdag 11 januari 2025 in zijn gegaan.
Basisbericht ZuivelNL, dd. 11 januari 2025
MKZ-besmetting in Duitsland: Actuele informatie en dringend advies
Op 10 januari is in de Duitse deelstaat een besmetting met mond-en-klauwzeer (MKZ) bevestigd (Kamerbrief LVVN). Dit virus is aangetroffen op een houderij in Hönow, gelegen ten noordwesten van Berlijn, waar 14 waterbuffels worden gehouden. Bij 3 van de 14 dieren is het MKZ-virus vastgesteld. We begrijpen dat dit zorgen oproept. Onze sector staat in nauw contact met LVVN en werkt samen met andere betrokken sectoren en Vee&Logistiek Nederland om de situatie te monitoren. In dit bericht delen we de beschikbare informatie en geven we het dringende advies om voorzorgsmaatregelen te nemen om het risico op insleep en verspreiding van het virus te minimaliseren.
Maatregelen in de kalverhouderij
Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) heeft als voorzorgsmaatregel een opzet- en afvoerverbod voor vleeskalveren ingesteld, met uitzondering van afvoer voor slacht. U leest hier meer over op de website van SKV.
De leden van ZuivelNL ondersteunen deze maatregel vanuit de kalverhouderij.
Dringend advies voor melkveehouderij
We geven een dringend advies aan melkveehouders en erfbetreders om voorzorgsmaatregelen te nemen en zo de risico’s op verspreiding te minimaliseren. Dat betekent:
- Neem strikte hygiënische maatregelen om insleep en verspreiding van het virus te voorkomen.
- Beperk transportbewegingen: Verminder zoveel mogelijk het vervoer van rundvee, voer, mest, overige dieren.
- Geen import uit Duitsland: Importeer geen vee uit Duitsland om verder verspreiding te voorkomen.
- Meld bij de NVWA als na 1 december 2024 dieren, voer of anders op uw bedrijf zijn aangevoerd uit de regio Brandenburg.
- Wees extra waakzaam en raadpleeg bij twijfel uw dierenarts.
U vindt op de websites van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) en de Gezondheidsdienst voor Dieren (Royal GD) meer informatie over MKZ, zoals verschijnselen en preventieve maatregelen.
Nieuwe en aanvullende informatie
Wanneer nieuwe of aanvullende informatie beschikbaar komt, actualiseren we dit bericht.