Twee dagen geleden stelden wij jullie op de hoogte van het heimelijk verschenen rapport over de audit in Canada waar voor het eerste sinds het handelsverdrag met de EU, Canadese rundveehouderijen werden geïnspecteerd die vee bestemd voor de Europese markt opfokken. Uit dit 27-pagina’s tellende rapport bleek dat er veel tekortkomingen zijn geconstateerd waardoor de garantie van de EU Commissie, dat er geen hormonen op het bord van de Europese burgers terecht zouden komen, waardeloos blijkt. Erg zorgwekkend!
Mercosur
Op 19 september verscheen in de Kronen Zeitung (Oostenrijk) een artikel met de titel: “Tegen veto Oostenrijk. Geheim pact: EU wil Mercosur-akkoord doordrukken”. Opnieuw een op z’n zachtst gezegd, twijfelachtige rol voor de Europese Commissie: men wil de Mercosur Deal er doorheen drukken, ongeacht wat de EU lidstaten daarvan vinden. Voeren list en bedrog schijnbaar de boventoon in de Europese Commissie? De Europese boeren, burgers én het milieu – waarvan klimaatpaus Frans Timmermans ons probeert wijs te maken dat hij het zo hoog heeft zitten – zouden worden opgeofferd aan de vriendjes van o.a. Angela Merkel: de auto-industrie en de chemische industrie. Dat zou onderzoek van Greenpeace hebben uitgewezen. Lees hieronder de vertaling van het bericht dat u ook hier in het Duits kunt lezen.
TEGEN VETO OOSTENRIJK
Geheim pact: EU wil Mercosur-akkoord doordrukken
De EU wil het ecologisch verwoestende vrijhandelsovereenkomst met Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay tegen de wil en het veto van Oostenrijk dit jaar – begin november – door middel van een slim bedacht geheim pact er dooreen drukken! “Kanselier Sebastian Kurz en zijn plaatsvervanger Werner Kogler moeten zich uit alle macht verdedigen”, zei Greenpeace.
Al in 2019 had het parlement in Wenen het Mercosur-pact, dat ruïneus was voor de binnenlandse boeren en ook voor de consumenten, met een overweldigende democratische meerderheid verworpen. Vanwege dit moedige bezwaar kan in Brussel de overeenkomst op dit moment niet worden aangenomen!
Maar achter de schermen – zoals Greenpeace nu heeft ontdekt – is een door Duitsland georkestreerde alliantie van agrochemische bedrijven zoals Bayer, autofabrikanten zoals VW en de regering rond kanselier Angela Merkel, van plan om Mercosur er tegen de wil van Oostenrijk doorheen te jagen. “De Europese Commissie onder Ursula von der Leyen speelt met slimme juridische trucs mee om het veto van Oostenrijk te omzeilen en het pact tijdens de Raad van Landbouwministers op 9 november te laten ondertekenen en verzegelen”, luidden Greenpeace-voorzitter Alexander Egit en Spar-directeur Dr. Gerhard Drexel de noodklok.
Bescherming van het regenwoud als kalmerends-pil
Ze baseren zich op rapporten van politieke insiders in Brussel. Volgens deze berichten zijn de Mercosur-aanhangers op dit moment bezig met het uitbroeden van twee verraderlijke geheime plannen. De eerste voorziet in een “Amazone-bijsluiter” bij de overeenkomst. “In werkelijkheid is de vermeende bescherming van het regenwoud slechts een kalmerend middel en niet het papier waard waarop het is geschreven. Voor de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die onlangs milieuactivisten als ‘kanker’ heeft bestempeld, is het onwaarschijnlijk dat hij hieraan zal voldoen”, waarschuwt Egit. Zijn echte angst: “Hoe dan ook, het pact zal de groene longen van de wereld vernietigen omdat er meer genetisch gemodificeerde sojateeltgebieden nodig zullen zijn voor meer vlees-export. …dus er zal als een gek bos moeten worden afgebrand.”
Maar zelfs als het eerste plan mislukt en de Oostenrijkse regering haar veto standvastig verdedigt, is er nog steeds een tweede achterdeur voor de supporters om het noodlottige akkoord er door te drukken. De achtergrond: Mercosur bestaat uit een handelsgedeelte en een zogenaamde politieke associatieovereenkomst, die raakt aan nationale belangen en heeft daarom echt een consensus tussen de EU-landen nodig.
De EU wil de overeenkomst nu splitsen
Tot nu toe werden beide onderdelen altijd als één geheel behandeld. Nu wil de EU de overeenkomst opsplitsen en alleen over de zuivere handelsovereenkomst laten stemmen. Hiervoor is geen unanimiteit meer nodig in de Raad van de EU, zoals nu het geval is. Oostenrijk zou dan kunnen vasthouden aan de nee-stem, maar dat zou geen effect hebben. De overeenkomst zou voorlopig in werking treden en onmiddellijk van kracht worden. Ratificatie in de Nationale Raad zou slechts een formaliteit zijn en zou niets meer kunnen veranderen.
Greenpeace doet een beroep op Kurz en Kogler: U moet zich verzetten. Alleen nationale solidariteit kan het dreigende uitsterven van de boeren voorkomen.
Mark Perry, Kronen Zeitung
Het wordt tijd dat Rutte III zich duidelijk uitspreekt over hun rol én opstelling ten aanzien van beide handelsverdragen. Het kan toch niet zo zijn dat ‘vieze dealtjes’ de toekomst van de Europese voedselproductie kapot gaan maken? Dat zou het vertrouwen in de EU-beleidsmakers aanzienlijk beschadigen!
Het FDF-Bestuur
22 september 2020