Keurmerk Farmer Friendly

Keurmerk Farmer Friendly

Het keurmerk Farmer Friendly is een initiatief van Farmers Defence Force, in navolging van het concept FindFarm, introduceert FDF een nieuw concept om de Nederlandse boeren een betere positie in de keten te geven en zo een eerlijker beloning voor hun producten te realiseren.

FindFarm

Team Digifarmers en Farmers Defence Force zijn een samenwerking aangegaan om aanbod van Nederlandse producten van boeren rechtstreeks bij de burger te brengen. Hiervoor is een handige tool ontwikkeld om consumenten naar de dichtstbijzijnde boer te navigeren en lokale producten rechtstreeks bij de boer te kopen. Eerlijke producten van Nederlandse bodem, rechtstreeks en vers van de boer. Boeren bij jou in de buurt! Voor ieder wat vers! FindFarm is inmiddels een groot succes!

Concept Farmer Friendly

Farmers Defence Force ontwikkelt het keurmerk Farmer Friendly voor en in samenwerking met supermarkten. Supermarkten laten zien, via reclame-uitingen, dat zij het keurmerk Farmer Friendly toegekend hebben gekregen. Voor consumenten wordt op deze manier zichtbaar of de supermarkt vriendelijk met Nederlandse boeren omgaat (prijs) en door Nederlandse boeren geproduceerde, eerlijke producten van hoge kwaliteit verkoopt.
Hierdoor kan de consument een bewuste keuze maken om producten af te nemen bij een supermarkt, vanuit de wetenschap dat de boer hiervoor een eerlijker prijs krijgt. Een prijs die meer recht doet aan de inzet van de boer om gezond en goed voedsel te produceren voor de Nederlandse bevolking. De supermarkt is duidelijk herkenbaar aan het keurmerk Farmer Friendly dat is toegekend voor het assortiment agrarische producten dat zij verkoopt.

Farmer Friendly

Het keurmerk bestaat uit een zogenaamde sterren systematiek. Een supermarkt komt in aanmerking voor het een, twee of drie gouden sterren keurmerk. De supermarkt mag in reclame-uitingen gebruik maken van het toegekende keurmerk. De supermarkten trekken met dit keurmerk meer consumenten, waardoor de omzet stijgt. De supermarkt draagt over de jaaromzet rechtstreeks een percentage af aan de boeren die lid zijn van de Farmer Friendly coöperatie. Het Keurmerk kent een afdracht systematiek, te weten: 1%, 2% of 3% van de jaaromzet van de supermarkt. Het percentage hangt af van het keurmerk dat de supermarkt heeft verworven. Het is een eenvoudig en efficiënt marktinstrument om de positie van de boer in de keten te versterken.

Klimaat

Het is inmiddels breed geaccepteerd dat een kostendekkende prijs essentieel is voor het behalen van een positief saldo voor het boerenbedrijf en het boerengezin. Ook is een kostendekkende prijs essentieel voor het behalen van gestelde maatschappelijke duurzaamheidsdoelen. Als de landbouw geen geld verdient, kan de sector onmogelijk verduurzamen. Uit recent onderzoek is gebleken dat 74% van de burgers best meer wil betalen voor voedsel, mits de boer of het milieu daarmee geholpen is.

Wat krijgt de boer

Organisatie

FDF is voorstander van vrije handel van producten; mits deze eerlijk is! Nederlandse producenten moeten aan strenge voorwaarden en eisen voldoen. Dat wat boeren hier produceren moet zoveel mogelijk in Nederland verkocht en geconsumeerd worden, tegen een reële prijs. Stichting Farmers Defence Force zal zich op korte termijn ontwikkelen tot een ledenorganisatie. Ten behoeve van het Keurmerk Farmer Friendly zal naast de Stichting FDF een juridische entiteit worden opgericht in de vorm van een coöperatie. Vanuit deze coöperatie zal toezicht plaatsvinden op het keurmerk (certificering, naleving, enz.).

Het afdrachtspercentage over de omzet van de supermarkten met het Farmer Friendly keurmerk (1%, 2% en 3%) wordt jaarlijks rechtstreeks uitgekeerd door de coöperatie aan de leden. De deelnemende boeren ontvangen op deze manier een directe plus
voor hun producten. De scheve situatie tussen wat de boer ontvangt voor zijn product en
waarvoor de supermarkt het verkoopt wordt op deze manier enigszins rechtgetrokken en het geld komt rechtstreeks op het boerenerf terecht!

Lid worden

Wordt lid van FDF en help ons met het invoeren van het Farmer Friendly keurmerk!

Colofon: opgesteld door Stichting FDF

Tags: geen tags