NOS bericht op 4 augustus jl. dat provincies van het nieuwe kabinet niet meer verder hoeven met het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). FDF vindt dat een positieve stap van het nieuwe Kabinet!
Echter, doelen in bestaande wetgeving zijn nog niet aangepast. Zo is de kritische depositiewaarde nog niet geschrapt uit de wet, is de rekenkundige ondergrens van 1 mol nog niet ingesteld (daarmee zouden de PAS melders gelegaliseerd kunnen worden), zijn de bufferstroken nog een groot probleem o.a. voor de mestplaatsingsruimte en zijn de onhaalbare waterkwaliteitsnormen waarmee de Verontreinigde Gebieden zijn aangewezen, nog steeds van kracht. De situatie voor de boeren verandert dus niet één- twee-drie door het wegvallen van het NPLG. Van echte ademruimte bij de boeren is dan ook nog geen sprake.
De opstelling van de provincie Brabant, die in juni al liet weten dat ze door wilden op de doodlopende weg die het NPLG is en dat in een brief aan het nieuwe Kabinet hebben bevestigd, bewijst dat. Terwijl voor iedereen duidelijk is dat er voor de huidige normen én doelen geen wetenschappelijke basis is, wil de provincie Brabant gewoon doordenderen. Juist het feit dat het aan wetenschappelijk verantwoorde gegevens ontbreekt, zou ook voor de provincie Brabant reden moeten zijn om af te wachten tot die basis er wél is, in plaats van belastinggeld verspillen.
FDF moedigt het nieuwe Kabinet en de betrokken Ministers en beleidsmakers daarom aan om zo snel mogelijk die ademruimte te scheppen in het beleid. Om als de wiedeweerga de onwetenschappelijke vastgestelde en onhaalbare normen en doelen in beleid en wetgeving te vervangen voor realistisch en realiseerbaar beleid.
Het FDF Bestuur
05 augustus 2024