20220331 - Christine van der Wal

Alice in Wonderland

Een montere tweet van onze kersverse minister van Stikstof en Natuur – die 28 maart op de hei ging kijken bij een meetstation: “Vandaag bezocht ik in Otterlo een meetstation om te zien hoe het @rivm stikstofneerslag meet”. Vervolgend met de conclusie: “Goed meten en berekenen zorgt ervoor dat we weten welke maatregelen we moeten nemen om natuur te herstellen en verdere achteruitgang te voorkomen”.

Aangaande het eerste deel van de tweet – mevrouw Van der Wal, blijkt dat nu nét hetgeen te zijn dat niét gebeurd door het @rivm: meten wat er aan stikstofneerslag is. Die stikstofneerslag wordt namelijk geschat. Daarom putten we hoop uit het tweede deel van uw tweet waar we het hardgrondig mee eens zijn: GOED METEN is noodzakelijk om te weten welke maatregelen goed voor de natuur zijn.

“Doe maar een departementje”

Natuurlijk weten wij ook wel, dat we er hoogstwaarschijnlijk vanuit moeten gaan dat de minister hier een uitglijder van jewelste maakte, omdat de overheid al jaren volhardt in het niét willen meten. Vast onkunde van de minister. Want zij wist bij haar aanstelling niks over landbouw, natuur of stikstof. En kennelijk is dat nog steeds zo.

Kennelijk is binnen het Kabinet, het antwoord op de vraag “en welk ministerschap lijkt jou wel wat?”, het antwoord “doe maar een departementje”.  Het is van de gekke: deze mevrouw kan ondanks die onkunde – blijkens inmiddels meerdere onnozele tweets en reacties – duizenden landbouwbedrijven maken of breken, de komende jaren …

Ambtenaren

Vlijtige ambtenaren brengen haar momenteel o.a. hún idioterie bij dat het de landbouwbedrijven zijn wiens schadelijke invloed de natuur kapot maakt in de Natura 2000 gebieden. Het is niet de zware industrie met zijn mega-uitstoot waar omwonenden kanker van krijgen, niet de uitstoot van het verkeer of de luchtvaart, wat ieder jaar alleen maar uitbreid, niet de petrochemische industrie in de Moerdijk (waar jaren geleden al een schrikbarende NOS-documentaire over werd uitgebracht, genaamd Beerput). De landbouw heeft het gedaan en daarom moeten “de grootste vervuilers” (ja: boeren framen is de ambtenaren op LNV op het lijf geschreven!) zo spoedig mogelijk oprotten.

Door WOB verzoeken is het mailverkeer tussen ambtenaren van diverse departementen openbaar geworden en  weten we ook welke wetenschappelijke basis deze ambtenaren gebruiken voor hun stellige overtuiging over de schadelijkheid van de landbouw. Geen wetenschappelijke metingen, maar aannames, vooringenomenheid en het schrappen van onwelgevallige feiten uit rapporten, bepalen in Nederland het natuurbeleid.

Het is hetzelfde Haagse ambtenarenapparaat dat zich de afgelopen twee jaar vooral onderscheiden heeft in misselijkmakende minachting voor onschuldige burgers. Die beleid ombogen, waardoor kinderen zijn ontvoerd door de Staat, mensen en bedrijven kapot zijn gemaakt en rapporten zijn “bewerkt”. Simpelweg omdat het kon.

Datzelfde ambtenarenapparaat stoomt deze nagelnieuwe minister van Stikstof en Natuur nu klaar voor de final countdown voor de landbouw. Simpelweg omdat het kan.

Alice in Wonderland

Mevrouw Van der Wal, we kunnen ons voorstellen dat u zich nog regelmatig Alice in Wonderland moet voelen, met al die onwaarschijnlijke onzin, die als waren het konijnen uit ambtelijke hoeden wordt getoverd.

Want zeg nou zelf: het is toch ongeloofwaardige onzin dat de landbouw – die de natuurlijke kringloop bijna volledig heeft gesloten en al tot 80% reductie van uitstoot realiseerde – nu hét grootste probleem voor de Nederlandse natuur is? Hebt u zich niet afgevraagd toen de Staatsbolide onlangs onder het Sahara zand zat, dat wanneer zwaar woestijnzand duizenden kilometers door de lucht vervoerd kan worden naar Nederland, het toch hoogst onaannemelijk is dat het superlichte ammoniak, direct naast de bron neerslaat?

Duidelijkheid

In een interview (26 maart) in o.a. De Gelderlander zegt Van der Wal een stuk of vijftien keer tegen de interviewer, dat ze vooral duidelijk wil zijn voor de boeren. Duidelijkheid wil bieden. Dat is mooi. Maar voor ons betekent dat woord ‘duidelijkheid’, dat zij zonder enige vorm van twijfel, via METINGEN en wetenschappelijke FEITEN, duidelijkheid biedt over welke bronnen de oorzaak zijn dat bepaalde bloemetjes en bijtjes het niet zo goed doen in onze natuurgebieden. Komt dat door stikstofuitstoot? En van welke bron dan? Of komt het door een slechte waterhuishouding? Achterstallig natuurbeheer? Giftige uitstoot van industriële bronnen? Ganzenstront?

Honderden trekkers?

In dat interview van 26 maart, stelt Van der Wal “dat ze wist dat sommige boeren misschien ooit boos zullen worden op haar, en dat ze dan misschien met tractors bij haar huis zullen staan”. Ze vervolgt met: “Ik ben er niet bang voor, het hoort erbij. Of anders gezegd: dan had ik dit vak niet moeten kiezen”.

Wat een idiote en suggestieve voorstelling van zaken. Hoezo zouden er boeren met trekkers bij haar huis komen staan? En waarom zou je bang moeten zijn voor boeren? Boeren die langs komen, willen over het algemeen gewoon even praten of brengen een voedselpakket.

Bijdrage

Wanneer de minister met haar beleid waar wil maken wat ze heeft aangegeven: GOED METEN en DUIDELIJKHEID; dus geen sprookjes en niemands kop er af door kwaadaardige onzin uit de hoge Haagse hoed, vindt zij ons aan haar zijde. Haar bijdrage tot nu toe echter, is van een hemel schreiend laag kennisniveau. Al twitterend etaleert ze haar onkunde:  ten aanzien van vermeende @rivm metingen, en alweer ten aanzien van de onderbouwing van de 25 km zone (nog zo’n afgang). Ga alstublieft  – en in alle stilte en afzondering – nog heel veel bijleren! Wij eisen zorgvuldigheid omdat we daar hebben recht op hebben.

Met suggestieve aantijgingen en het afdreigen van boeren met onteigening, is deze minister geen enkele verbetering van de bestuurscultuur waar Nederlandse boeren en burgers al jaren onder zuchten.

Duidelijker kunnen wij niet zijn!

Het FDF Bestuur
31 maart 2022

 

Tags: geen tags