De sector heeft het zwaar. Hoge kosten en lage opbrengsten maken het voor de sector steeds moeilijker. Het vertrouwen in de toekomst wordt daardoor steeds gevoeliger.
Hoe kunnen we als sector samenwerken en extra afzet waarborgen?
Prijzen staan al erg lang onder druk. We horen telkens weer dat de afzet moeilijk loopt. De afzet naar landen zoals China loopt terug door de enorme groei van hun eigen varkenssector. Hoe kunnen wij als sector samen zorgen dat we op termijn goed kunnen blijven exporteren?
Hoe kunnen we vermeerderaars beter gaan koppelen aan eigen mesters zodat deze minder afhankelijk zijn en alles wekelijks goed blijft doorlopen binnen de biggenafzet ?
China, China, China. We praten alleen nog maar over China. Hoe staat het nu werkelijk?
Volgens de gegevens van de General Administration of Customs of China (GACC), importeerde China in 2021 5 miljoen ton varkensvlees – een daling van 12,7% op jaarbasis – waarvan 270.000 ton in december – een daling van 51,3% op jaarbasis! De invoerwaarde van 85,33 miljard yuan, betrof een daling van 17,2% op jaarbasis. Hier valt de jaarlijkse invoer van varkensvlees van 3,71 miljoen ton onder, een daling van 15,5% op jaarbasis met een importwaarde van 65,881 miljard yuan – een daling van 21,1% op jaarbasis. We kunnen concluderen dat het in China zeer moeilijk loopt.
Moeten we als sector blijven inzetten op onze afzet richting China?
Er zijn verschillende opties mogelijk. Omdat ik zelf jaren werkzaam ben geweest in de varkenssector in China, heb ik verschillende modellen de revue zien passeren. Eén daarvan is antibioticavrij-vlees. Deze is in Azië erg gewild, hiervoor betalen de afnemers aanzienlijk meer dan voor het reguliere vlees.
Het is belangrijk dat we als varkenshouders vaker bij elkaar komen, om juist dit soort dingen gezamenlijk te bespreken om tot de juiste modellen te komen die daarvoor beschikbaar zijn.
Daarnaast staan we alleen samen sterk, en kunnen we zo een vuist maken richting de afzet.
Het is cruciaal om het komende jaar deze vuist te maken. Het is belangrijk voor Nederland om nummer 1 te blijven met de hoogste kwaliteiten die beschikbaar zijn binnen de keten. Met het FarmerFriendly Keurmerk kunnen we het verdienmodel waarborgen voor onze boeren, én ons onderscheiden door heel Europa en Azië. Door het Keurmerk komt het verschil ook echt terug bij de boer!
Zelfvoorzienend
Feit blijft dat China momenteel op 104% zit qua zelfvoorzieningsgraad voor varkensvlees.
Het is logisch dat ze veel minder zullen gaan afnemen bij ons de komende jaren, dus zijn we als sector gedwongen om ons te onderscheiden en markten in andere landen te openen. In combinatie met ons Keurmerk FarmerFriendly zouden we ons kunnen onderscheiden en sterk maken voor een beter verdienmodel. Want alleen samen is de huidige ketting te doorbreken.
Roy Nillesen – Voorzitter FDF Team Varken
09 februari 2022