biggen

Druk op VION heeft resultaat: directie distantieert zich van brief aan varkenshouders en houdt de huidige notering van €1,80 in stand

In deze brief die Duitse varkenshouders afgelopen week ontvingen, kondigde VION aan de komende week slechts 1,60 euro te gaan uitbetalen in plaats van de Duitse notering die op €1,80 ligt. In een persbericht heeft VION laten weten dat deze brief niet langs de directie was gegaan en dat ook zij de Duitse notering zullen respecteren.

Reactie

FDF Team Varkens heeft direct nadat de brief van VION met de aangekondigde lagere prijs bekend werd gemaakt via de Duitse media, contact opgenomen met haar relaties in Duitsland waaronder boerenorganisaties. Vervolgens hebben we via de media ons grote ongenoegen uitgesproken en scherpe kritiek geuit: de vleesvarkenshouders zitten met enorme kosten die zij niet kunnen doorberekenen waardoor de verliezen blijven oplopen. Deze handelswijze van VION is verwerpelijk!

Druk opgevoerd

De druk die we als FDF Team Varkens samen met Duitse boerenorganisaties hebben opgevoerd op VION, heeft al snel een positief resultaat gehad: de aangekondigde 0,20 cent korting per kilo (€ 20 per varken) is door de directie van VION ongedaan gemaakt.

Het moet anders

Wat deze handelswijze van VION, over de rug van de varkenshouders, vooral duidelijk maakt, is dat het systeem anders moet. Wanneer het eenzijdige en onrechtvaardige systeem dat we al veel te lang kennen, ongewijzigd doorgaat, houden we geen boeren meer over in Nederland of in Duitsland!

Minder varkens

Momenteel staan er veel meststallen in Duitsland leeg. Veel mesters hebben het vertrouwen in de markt verloren, wat de komende maanden zal resulteren in belangrijk minder varkens. Daarnaast loopt ook de biggenmarkt zeer moeizaam. Ondanks dat de toeslagen worden verminderd, leggen mesters nog slecht biggen op. Ook dit feit zal de komende maanden in een mogelijke schaarste resulteren. De verwachting is dat er veel vleesvarkens richting Duitsland zullen gaan zodra er daar meer vraag dan aanbod is. Slachterijen willen de haken gevuld houden!

De door ons aangekondigde tweede ledenvergadering, zal spoedig plaatsvinden. Door alle reuring in de markt, willen we nog een aantal zaken op scherp zetten. Daarbij speelt Keurmerk FarmerFriendly een belangrijke rol. We zien mooie mogelijkheden om via het Keurmerk  FarmerFriendly, echt het verschil te kunnen gaan maken voor Nederlandse varkenshouders.

Het FDF Bestuur
FDF Team Varkens

16 mei 2022

Tags: geen tags