20220225 - foto-graanveld

Tijd voor regeringsleiders om hoofd- en bijzaken te scheiden!

De voormalig minister van Buitenlandse Zaken van de VS, John Kerry, geeft op BBC Arabic blijk van een weerzinwekkend gebrek aan medemenselijkheid. Zijn waarschuwing dat “de crisis in de Oekraïne, de wereld kan afleiden van de klimaatcrisis, terwijl ze enorme gevolgen heeft voor de uitstoot”, is op een moment dat duizenden Oekraïense burgers en soldaten vechten voor hun leven of op de vlucht zijn, volstrekt ongepast! Het lijkt FDF beter dat onze regeringsleiders hoofd- en bijzaken per direct en beter scheiden! De humanitaire ramp die zich onder de bevolking van de Oekraïne voltrekt, zou hun eerste zorg én communicatie naar buiten moeten zijn.

Daarnaast zou Europa zich zorgen moeten maken over ons gebrek aan voedselzekerheid en voedselsoevereiniteit. Ondanks alle geblaat over export importeren we veel. De Europese afhankelijkheid van regio’s buiten de EU om met vaak niet-democratische regimes, blijkt een vorm van Russische roulette te zijn die onze eigen Nederlandse en Europese bevolking wel eens keihard kan gaan raken. Graanschepen zijn al leeg weggestuurd uit de havens van de Oekraïne, met sterk gestegen marktnoteringen als direct resultaat. En andere voer-, energie- en voedselprijzen rijzen nu al de pan uit. Een ontwikkeling die zal verergeren wanneer deze oorlogssituatie langer voortduurt.

Oekraïne is ‘de graanschuur van Europa’. Ze hebben de beste landbouwgrond (25% van het wereldareaal aan ‘zwarte grond’) en exporteren – naast granen – plantaardige oliën, aardappelen, kippenvlees en zelfs kaas naar de EU. Maar liefst 25% van de Oekraïense export gaat naar Europa. De toegang tot deze voedselstroom is voor onbepaalde tijd, zo goed als afgesloten.

Niet duurzaamheid, de klimaatverandering, biodiversiteit of stikstofuitstoot behoren nu topprioriteit te zijn bij alle overheden en politici, maar voedselzekerheid en het weer krijgen van voedselsoevereiniteit! Want als het brood morgen 3x zoveel kost als gisteren, boeit de biodiversiteit niemand meer – we zien dat nu al in de media. Burgers maken al andere keuzes. Ook onze nieuwe landbouwminister weet dat, als voormalig bakker!

Alle politieke waanideeën over extensivering van voedselproductie en het gebruik van landbouwgrond, mogen per direct naar de prullenbak. Het nu nog omzetten van landbouwgrond naar natuur, is een politieke wanddaad.

FDF rekent er op dat de Nederlandse regering niet hetzelfde gebrek aan realiteitszin aan de dag legt, dan John Kerry in zijn reactie op BBC Arabic, op de oorlog in Oekraïne.

Terwijl er tijdens de vorige crisis, de pandemie, relatieve rust bleef onder de bevolking door de zekerheid van bereikbaar en betaalbaar voedsel, is die zekerheid er nu niet. Realiseer u dat, politici en beleidsmakers. Zorg dat het landbouwareaal van Nederland en Europa wordt uitgebreid en geoptimaliseerd. Daarmee toont u het leiderschap en de vooruitziende blik die we momenteel missen vanuit Den Haag!

Het FDF-Bestuur
25 februari 2022 

Tags: geen tags