var2

Varkenshouders: waarom zou je meedoen aan BIN-Meetnet?

Er rouleren momenteel advertenties om varkenshouders te werven: “Varkenshouders gezocht om mee te doen aan een BIN-Meetnet financiële check”.

De WUR voert het onderzoek uit in opdracht van de POV.

Om van varkenshouders hun totale financiële en technische cijfers te vragen, om zo tot de kostprijsberekening/ prijsvorming/ transparantie in de keten/ duurzaamheidsprestatie te komen, is nogal wat.

Als appelboer ga je je klanten toch ook niet de kostprijs van je koopwaar open en bloot toespelen? Zodat je afnemer totale inzicht heeft? Hier wringt de schoen… Jaren publiceren we als varkenssector technische en financiële cijfers. En verspelen we onze onderhandelingspositie! Gooien onze eigen glazen in.

Het is begrijpelijk dat je als varkenshouders een kostprijsberekening hebt. Maar die gaan we toch niet toespelen aan de slachthuizen waaraan je je varkens verkoopt? Marktwerking moet de prijs bepalen en niet de kostprijsberekeningen!

FDF ziet geen enkel voordeel voor varkenshouders om deel te nemen aan deze kostprijsonderzoeken. Het is te makkelijk om varkenshouders opnieuw voor het karretje te spannen!

Het FDF-Bestuur 
FDF Team Varkens 

14 november 2023 

Tags: geen tags