FDF

Verkwanseld Vion het geld van onze Nederlandse boeren?

Afgelopen maanden hebben we verschillende artikelen kunnen lezen over Vion, inclusief haar ambities om reorganisatieplannen door te voeren op de Duitse markt.
Farmers Defence Force (FDF) heeft onlangs uit betrouwbare bronnen informatie gekregen, over dat de werkelijke financiële situatie anders zou zijn bij Vion, als wordt beweerd door het management. Deze willen wij delen met alle boeren van Nederland, zodat zij zich kunnen laten informeren door Vion.  

Persberichten Vion 

Wie interviews leest met het topmanagement van Vion Duitsland, krijgt een beeld van een managementteam dat ondanks grote verliezen, zich zeer zelfbewust opstelt: Artikel van 05.07.23 in TopAgrar: Vion CEO Ronald Lotgerink en CFO Tjarda Klimp zien geen reden tot paniek ondanks een verlies van € 108 miljoen. De herstructurering van Vion kost nu veel geld, maar zal zich snel terugbetalen.

Iedereen moet rustig blijven alles komt goed, aldus Lotgerink. Wij zullen u geld goed beheren. “We zijn in Duitsland en blijven in Duitsland”, was de kopregel van het artikel. De interviewer vraagt vervolgens: Vion maakte in 2022 een verlies van circa € 108 miljoen. Kunt u nog rustig slapen? Lotgerink: “Heel goed eigenlijk”.

Het is onvoorstelbaar dat je zulke uitspraken doet bij een verlies van 108 miljoen euro. Gaat er bij ZLTO dan geen belletje rinkelen. Een verlies dat grotendeels is ontstaan in Duitsland. Maar omdat de jaarcijfers in een Holdingstructuur lopen, zien ze mogelijk bij ZLTO, door de bomen het bos niet meer. Want kennelijk geloven ze de mooie sprookjes nog die Vion jaar op jaar opnieuw uitspreekt.

Zijn de Nederlandse boeren niet het mismanagement van Vion in Duitsland aan het financieren? Waarom liggen de varkensprijzen in Nederland zo laag in vergelijking met Duitsland? Is dit om mismanagement te verdoezelen op kosten van de Nederlandse veehouder? Waarom zakken de prijzen wekelijks?

Betrouwbare informatie die FDF heeft ontvangen stelt dat Vion op 15 oktober zal presenteren dat ze de SB-productie van vers vlees in Duitsland volledig zullen stopzetten. De banken zouden een ultimatum hebben gesteld dat Altenburg, Perleberg en Emstek op korte termijn verkocht moeten gaan worden. Dit vanwege de rode cijfers en de benodigde vlottende activa om te overleven. FDF hoopt toch – voor de Nederlandse boeren – dat deze berichten niet waar zijn. We hebben echter inmiddels wel drie bronnen die dit verklaren. 

Mijnheer Lotgerink: Waarom slaapt u nog goed?En waarom spreekt u die negatieve berichten niet tegen onderbouwd met gedegen cijfers?  

Jaarcijfers

Het wordt hoog tijd dat ZLTO (de boeren van Nederland) zich eens gaan verdiepen in alle jaarcijfers van Vion. Dat afdwingen zelfs! Per land en per locatie. Om zo de onderste steen boven te krijgen. Het zou een schande zijn, dat er wordt gesproken over reorganiseren terwijl de boel in brand lijkt te staan. En de Nederlandse boeren het gelag gaan betalen door lagere varkensprijzen, plus alle kosten moeten gaan financieren. Zo waren de verschillen tussen Nederlandse varkensvleesprijzen en de Duitse ex btw al fors in 2022 en 2023 tot nu toe, respectievelijk 13 en 16 cent per kg. Bovendien, weektoeslagen die op-en-neer springen: niemand weet wat ze nu werkelijk zullen beuren, een week na levering.

Onafhankelijk onderzoek

Ons advies is dan ook: regio voorzitters ZLTO, boeren en aandeelhouders binnen ZLTO: stel een onafhankelijk onderzoek in. Ga kijken wat er is gebeurd met al het geld. Pak alle jaarverslagen per locatie erbij. Hoe het heeft kunnen gebeuren allemaal? Het zou een zeer treurige situatie zijn als Vion en haar bestuurders inderdaad onjuiste informatie delen met de buitenwereld. Dat er luchtkastelen worden gebouwd wanneer de pers kritische vragen stelt. ZLTO Leden: Sta op en eis duidelijkheid tot in het detail. Dat is in jullie eigen belang.

Het FDF-Bestuur 
Team Varkens

09 oktober 2023 

Tags: geen tags