FDF

Waar BBBlijft die frisse wind?

“Een landbouwtransitie, een krimp van de veestapel met in ieder geval 30%, een forse groei van het (agrarisch) natuurareaal en een 60/40-verhouding van geconsumeerd plantaardig en dierlijk voedsel. Dat staat voor 2030 op de agenda in het dit voorjaar gepubliceerde witboek van het, toen nog, ministerie van LNV: 2050 begint nu!, aldus Boerderij op 9 juli jl.

Een ‘witboek’ dat werd samengesteld door topambtenaren in de periode juli 2023 tot april 2024. Toen de Nederlandse bevolking via haar stemgedrag al tot twee keer toe onweerlegbaar had aangegeven de vloer aan te vegen met de doctrine uit Den Haag. Een ‘witboek’ dat haaks staat op het Hoofdlijnenakkoord van het nieuwe Kabinet. Maar wordt gepresenteerd op de site van de Rijksoverheid alsof de keuzes van de Nederlandse bevolking én het nieuwe Kabinet, er niet toe doen!   

Een Zwartboek dus!  

Tweede voorbeeld van ongewenste ambtenareninmenging: 11 juli 2024 bericht de NFO (Nederlandse Fruittelers Organisatie) op haar site dat de registratie van Captan – een onmisbaar gewasbeschermingsmiddel in de fruitteelt – in de EU tot 31 oktober 2039 is verlengd. Goed nieuws? Dat valt nog te bezien. Want de forse inperkingen in dosering én de opdracht aan overheden om binnen 18 maanden te onderbouwen of toepassing nog wel zinvol en haalbaar is met deze verlaging, hangen als een donkere wolk boven de Europese fruitteelt. Wanneer uit de Nederlandse beoordeling blijkt dat het gebruik van Captan niet binnen de milieucriteria kan worden gebracht, zal Captan alsnog zijn toelating in Nederland verliezen, aldus de NFO.

Daar gaan we weer: niet alleen wordt een dreigende nationale kop op EU richtlijnen min of meer al geaccepteerd binnen de eigen belangenbehartiging – stop daar eens mee – maar ambtenaren; die de opdracht gaan formuleren aan hun overheidsadviesclubjes, gaan kennelijk weer bepalen of Nederlandse fruittelers al dan niet een schending van het gelijke speelveld in de EU krijgen opgelegd. Want een oké voor verlenging vanuit de EU, is kennelijk nog geen oké voor Nederland. 

Geen Captan, geen Nederlandse appels en peren!

Want voor Captan bestaat (nog) geen alternatief. Zoals de kersentelers (nog) niet zonder Exirel en Tracer kunnen. En de aardappelteelt niet zonder middelen tegen fytoftora kan: biologische aardappeltelers schakelen momenteel weer over naar gangbaar omdat ze geen oogst meer overhouden!  

Nederlandse koppen op EU Richtlijnen, dat zou afgelopen zijn met dit nieuwe Kabinet! 

Na de politieke aardverschuiving op 22 november hebben we nieuwe partijen “aan de macht” gekregen. Nieuwe mensen, met een nieuwe visie op bijvoorbeeld het landbouwbeleid.  

Het nieuwe Kabinet is geïnstalleerd. Het Hoofdlijnenakkoord werd gepresenteerd. De belangrijke landbouwposities kwamen in BBB handen. Mooi! Maar: weten de topambtenaren en overheidsadviescommissies die “verkenningen, analyses en evaluaties leveren voor beleid en politiek” dat ook?  

Want we merken nog verrekte weinig van die beloofde “frisse wind” in beleid vanuit de ambtelijke burelen! Er wordt vanuit de linkse Haagse ambtenarenhoek zonder enige hapering doorgedenderd met onwetenschappelijke bangmakerij en ongefundeerde doemscenario’s die leiden tot het opleggen van wetgeving die geen enkel doel dient, maar de Nederlandse landbouwsector wél ongekende schade berokkent!  

LVVN-Minister Femke Wiersma benadrukte tijdens haar eerste bedrijfsbezoek, dat boeren geen schade mogen ondervinden van nieuw beleid – goed zo!

Terwijl de nieuwe LVVN-staatssecretaris, Jean Rummenie, al aan het linkse Tweede Kamer-front duidelijk maakte dat onze landbouwsector wereldwijd wordt geroemd om haar boeren, haar kennis en haar innovaties. Bij hem zit het ook goed tussen de oren!  

Wat bezielt die topambtenaren en overheidsadviesorganen dan, die maar door gaan met hun vernieling van de Nederlandse landbouw? Die slechts denken in krimp van de landbouw en veeteelt.  

Aankomende herfst en winter zal iedere Nederlander merken wat er gebeurd wanneer je de voedselproductie en het landbouwareaal ongebreideld laat krimpen. De mislukte oogsten door overvloedige regenval gecombineerd met idiote regels, zullen de voedselprijzen door het dak laten gaan. Een bloemkool van 10 euro per stuk of een zakje/blikje doperwten van 6 euro zullen geen uitzondering zijn.  

Het zijn de Nederlandse boeren die de expertise hebben om veranderende weersomstandigheden het hoofd te bieden, die in staat zijn om de opbrengst van hun land te optimaliseren. Het zijn ambtenaren die met hun schadelijke kalenderlandbouw en -beleidsvoorstellen, slechts krimp van voedselzekerheid en torenhoge voedselprijzen najagen.   

Vijf jaar lang hebben wij – de boeren van Nederland – actie gevoerd tegen het sloopbeleid van de linkse coalities onder Rutte.

En we hebben die slopers van hun plek gejaagd. Waar we nu met spoed behoefte aan hebben is beleid dat ons de ruimte geeft om dát te doen wat wij – volgens de hele wereld(!) – het beste kunnen: genoeg voedsel produceren van hoge kwaliteit. De winter staat voor de deur. Krapte en torenhoge voedselprijzen ook. We hebben geen tijd te verliezen.  

Dus Kabinet Schoof: waar BBBlijft die frisse politieke wind?

Het FDF Bestuur

16 juli 2024

Tags: geen tags