AVP- Schermafbeelding 2022-07-02 154236

Afrikaanse Varkenspest mogelijk vastgesteld op bedrijf in Duitsland – sector roept LNV op strenge maatregelen in te voeren!!!

Volgens het Ministerie van Landbouw van Nedersaksen is waarschijnlijk Afrikaanse Varkenspest (AVP) vastgesteld op een varkensbedrijf in het zuiden van Emsland. Hemelsbreed 10 kilometer afstand van de Nederlandse grens bij Denenkamp in Overijssel. De definitieve onderzoeksresultaten worden vandaag nog verwacht. Landbouwminister Barbara Otte-Kinast heeft vanmiddag een verklaring afgegeven.

Maatregelen in Nederland

FDF Team varkens is van mening dat Nederland proactief moet acteren en zich geen afwachtende houding kan permitteren. Roy Nillesen (Team Varkens FDF) roept de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) op, om direct in te grijpen en strenge maatregelen te nemen. Voorkomen is beter dan genezen.

Een van de maatregelen die genomen moet worden is import van vlees- en vleesproducten uit risicolanden (tijdelijk) te verbieden. Daarnaast is een verplichting om grensoverschrijdend transport (vrachtwagens) bij binnenkomst- en vertrek uit Nederland te laten ontsmetten zeer wenselijk. Met deze maatregelen wordt het risico van insleep van AVP naar Nederland aanzienlijk beperkt.

De varkenssector in Nederland doet een beroep op de Nederlandse Overheid de AVP-besmetting in Duitsland niet te onderschatten. Roy Nillesen (Team Varkens FDF): “In China heb ik met eigen ogen meermalen gezien dat in gebieden met AVP-besmettingen een verbod op transport is opgelegd. Als Nederland wordt geconfronteerd met AVP, en Brussel stelt een exportverbod in binnen de EU, dan heeft dat enorme consequenties voor de sector”.

Team Varkens FDF roept het Ministerie van LNV op, om per direct, een tijdelijk importverbod in te voeren vanuit een gebied met een verhoogd AVP-risico! De Nederlandse varkenssector produceert voldoende om een importverbod te overbruggen.

FDF Team Varkens

 

Tags: geen tags