logo-farmer-friendly-keurmerk-en-fdf

De varkensmarkt maakt een draai, regie in eigen hand

De sector heeft het nog altijd erg zwaar. Hoge kosten en te lage opbrengsten zijn daarvan de oorzaak. Het vertrouwen in de toekomst wordt steeds gevoeliger.

Hoe kunnen we als sector samenwerken en extra afzet waarborgen ?

De kostprijzen staan onder druk. We horen telkens dat de afzet moeilijk loopt of de afzetmarkten moeizaam lopen. We zien tegelijkertijd dat door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, veel EU-lidstaten voorraden beginnen aan te leggen. Om zo voedselzekerheid te waarborgen voor de eigen bevolking. Veel EU-landen zijn netto-importerend, hierdoor ontstaat een groot gat.

De huidige kostprijs bij deze voerkosten ligt tussen de € 2.20 – € 2.30 per kg. Willen we iets gaan verdienen als boeren dan zal de prijs snel naar de € 2.50 – € 2.75 moeten gaan oplopen.

Prijsnotering Nederland

Als belangenbehartiger begrijpen we niet waarom er verschillen zijn tussen onze Nederlandse varkens- notering en die van Duitsland: de verschillen lopen op tussen de 0,10 – 0,15 per kg! Dat is voor ons onacceptabel.  Daarnaast zien we dat we in Nederland altijd 1 week achter lopen op Duitsland.  Waarom? Slachterijen verkopen meestal hun vlees 2 weken in het vooruit. Hierdoor zou een notering voor dezelfde week geen probleem moeten zijn. Waarom wordt dit niet omgezet??

“60 procent van de omzet wordt gerealiseerd in Duitsland”. “Voor het eerst sinds 2014 sluit Vion een boekjaar af met verlies. Waar de winst in 2020 nog uitkwam op 52,9 miljoen euro”. Quote Vion Nederland. Slachterij winst – Boer risico en het verlies.

Moeten we als varkenshouder blijven geloven in onze huidige afzet structuur?

Alleen samen staan we sterk en kunnen we een vuist maken richting de afzet. Het is cruciaal deze vuist de komende maanden te maken. Het is voor onze sector belangrijk om nummer 1 te blijven met de hoogste kwaliteiten die beschikbaar zijn binnen de keten. Met het Keurmerk FarmerFriendly kunnen we het verdienmodel waarborgen voor de boeren en ons onderscheiden door heel Europa en Azië. Door het Keurmerk komt het verschil ook echt terug naar de boer!!

Info Transport registratie vervoer varkens

We krijgen steeds meer berichten van varkenshouders dat er boetes worden uitgedeeld van € 1500 per overtreding omdat ze een week naar levering hun varkens hebben opgegeven (binnen 7 dagen). Dit is natuurlijk een schande. Mochten meer boeren dit meemaken neem dan contact met : Teamvarkens@farmersdefenceforce.nl

App groep Team Varkens

Afgelopen week hebben we een Telegram app-groep Team Varkens opgericht, zit je nog niet in deze groep, kijk dan even in je mailbox (emailadres waarmee je lid bent geworden van FDF). Daar vind je de uitnodiging.

Komende vergadering

De planning is dat we op zeer korte termijn opnieuw samen komen om de plannen te bespreken en verder uit te rollen. Ben je nog geen lid? Word dan snel lid om de vergadering bij te kunnen wonen, via https://farmersdefenceforce.nl/leden/lid-worden/

We willen op de komende vergadering een stap verderzetten en hiervoor zijn jullie als varkenshouders hard nodig zodat de vuist eindelijk eens gemaakt kan worden!

Bestuur FDF, Team Varkens

25 maart 2022

 

 

 

 

 

 

Tags: geen tags