20201021 - opsporing verzocht

FDF Newsflash: Opsporing Verzocht rectificeert!

Vorige week stond voor diverse media in het teken van het framen en belasteren van FDF.

Opsporing verzocht/AVRO TROS

Tijdens de uitzending van Opsporing Verzocht– een samenwerkingsverband tussen politie, justitie en AvroTros – op 13 oktober 2020 werd een rechtstreeks verband gelegd tussen FDF en de brandstichtingen in De Bilt in de nacht voor onze geweldige demonstratie op 22 juli. Tevens werd gesuggereerd dat FDF “militante” activiteiten ontplooid. Dat impliceert de aanwezigheid van een terroristisch of anderszins onzuiver oogmerk. Een absurde voorstelling van zaken. 100% Nep nieuws.

Stappen FDF

Natuurlijk heeft FDF direct stappen ondernomen, contact opgenomen met het programma en onze jurist ingeschakeld. Het eerste resultaat hiervan hebben jullie op 20 oktober in de aflevering van Opsporing Verzocht (op 13:28 minuten) kunnen zien: een volledige rectificatie. Wordt vervolgd.

NOS bedreigingen

De NOS kwam 15 oktober in het nieuws omdat ze in toenemende mate last hebben van bedreigingen en daarom de benaming van hun zendauto’s verwijderen. “Boeren tijdens de demonstraties” werden daarbij ook genoemd in de media. Wat we vervolgens in de reportage zagen, was het plakken van stickers op een journalist van de NOS. En alhoewel de camera’s van de NOS toch meestal op reportage draaien, werden er geen andere beelden vertoond die de zware beschuldiging “bedreigen” aan het adres van boeren, onderbouwen. Als een sticker plakken de feitelijke onderbouwing is van de NOS om (FDF) boeren als bedreigers neer te zetten, zal FDF zich ook aangaande de NOS beraden op een reactie.

Op1

Donderdagavond maakte vervolgens de NPO in het programma Op1 zich schuldig aan het wekken van de suggestie dat FDF betrokken is bij bedreigingen van journalisten door ellenlang het FDF logo in beeld te houden tijdens de discussie over dit onderwerp. Ook daar vindt FDF wat van!

NCTV

Het rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) vermeldde in mei dit jaar al diverse onwaarheden omtrent FDF. In het laatste rapport werd “een gedeelte van de boeren” opnieuw in relatie gebracht tot bedreigingen. Voor zover wij kunnen beoordelen is er echter geen enkele aanhouding geweest met betrekking tot bedreigingen door “een gedeelte van de boeren” van “politici, journalisten of andersdenkende boeren” (wie dat ook mogen zijn). Dan zou dat inmiddels immers breed zijn uitgemeten in de media. Dat geeft te denken, omdat valse aangifte doen wél strafbaar is volgens de Nederlandse wet.

Hand in eigen boezem

FDF heeft over het algemeen goede contacten met journalisten van eigenlijk alle Nederlandse media, ook bij de NOS. Er lopen (naast een paar rotte appels), vooral erg integere mensen rond in de Nederlandse journalistiek. Zo heeft FDF al sinds oktober vorig jaar, een goed contactpersoon bij de NOS waar we verkeerd weergegeven nieuwsberichten aan kunnen doorgeven, waarna het aangepast wordt. Dat er in het heetst van de strijd ooit dingen gebeuren die niet goed te keuren zijn, geloven we meteen. Ook wij hebben daar ervaring mee: tijdens een demonstratie in Den Bosch duwde een verslaggever bijna een jongen, van 8 meter hoog naar beneden omdat hij meende ergens langs te moeten. Ongetwijfeld zal er dus andersom ook wel eens iets voorgevallen zijn. Dat is echter iets anders dan suggereren dat door boeren of aanhangers van FDF structureel bedreigingen worden geuit!

Verbeterpunten

In Nederland is het politiek gezien, zo’n beetje 50/50 verdeeld in Links en Rechts. De media lijkt daar geen afspiegeling van te zijn; de meningen in (praat)programma’s zijn grotendeels links. Zou de media zelfkritisch zijn, dan zouden ze in hun reportages alle kanten moeten belichten, en niet voornamelijk hun eigen perceptie van de waarheid op Nederland moeten projecteren. Ze zouden “hoor en wederhoor” toe moeten passen en ook gasten uitnodigen vanuit alle politieke richtingen. Dan krijgen we weer eens een staaltje kwaliteitsjournalistiek te zien waar heel de bevolking mee kan leven en waarmee het respect voor de media terugkeert. Iets waar we allemaal naar smachten in dit land!

ALL4ONE
FDF-Bestuur

21 oktober 2020

 

 

 

Tags: geen tags