AVP

FDF waarschuwt voor insleep risico Afrikaanse varkenspest

De Nederlandse varkenshouderijsector loopt nog altijd grote risico’s op de insleep van Afrikaanse varkenspest. Voorzitter Roy Nillesen van FDF Team Varkens wil daarom opnieuw met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en het Ministerie van LNV om tafel. Hij wil opnieuw overleg over hoe de actuele risico’s snel in te dammen zijn, zodat de varkenshouders bij insleep niet het kind van de rekening worden!

Een uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) zal een enorme impact hebben op de totale Nederlandse varkenssector. Daarom vindt Nillesen het van belang om er samen alles aan te doen om dit te voorkomen. De praktijkexpertise in FDF Team Varkens kan die risico’s volgens de voorzitter beter in beeld brengen dan de tot op heden genoemde routes.

Daarom doet hij een dringend beroep op het NVWA-crisisteam AVP en het Ministerie van LNV om niet te wachten met het nemen van een aantal voorzorgsmaatregelen. Om te beginnen, is er meer veiligheid nodig bij de inkoop van veevoergrondstoffen. Daar zitten veel risicopunten in voor de bio-veiligheid. Een volledige track&trace van de grondstoffen is nodig en die is er nu nog steeds niet.

Deze werd eerder al bevestigd vanuit NVWA en het ministerie van LNV, maar het wordt hoog tijd dat beide partijen hier ingrijpen en er zorg voor dragen dat de sector een juist track&trace systeem invoert voor alle grondstoffen die binnenkomen.

FDF Team Varkens zal dit onderwerp daarom opnieuw onder de aandacht brengen van NVWA en LNV.

Bestuur FDF

FDF Team Varkens

25 april 2023

Tags: geen tags