20201028 - jetten

Gezond pakket voor Jetten in een ongezond politiek-klimaat

“Polarisatie is het veroorzaken van een conflict of het versterken van tegenstellingen tussen partijen of bevolkingsgroepen.”

Gisteravond 27 oktober, bracht een vijftal mannen –  ook allen trots lid van FDF – een voedselpakket bij Rob Jetten (D66) die in thuisquarantaine zit in verband met een geconstateerde Covid-19 besmetting. De spontane en ludieke actie werd gefilmd door de mannen en verspreid via Whatsapp. Het FDF bestuur was niet betrokken bij de ludieke actie maar vindt deze actie een mooi en menselijk gebaar!

Verrast

En alhoewel we een ontspannen ogende, en breed glimlachende Jetten zien die het pakket – vergezelt van de wens tot een spoedig herstel – dinsdagavond in ontvangst neemt, brengt Jetten op 28 oktober op Facebook naar buiten dat hij het anders heeft ervaren. Hij zou er een ongemakkelijk gevoel van hebben gekregen dat hij op zijn huisadres werd verrast met een gezond voedselpakket en  “FDF weet waar ik woon”.

Van een spontane actie door betrokken medemensen aan zijn privépersoon, wordt er zo door de D66-er al snel een politiek geladen onderwerp van gemaakt.

Benaderen

De overgevoeligheden die Jetten en andere politici hierover naar buiten brengen, zeggen niets over de actie van de betrokken mannen maar alles over de negatieve manier waarop Nederlandse politici, boeren en FDF wensen te benaderen en neer te zetten. Als de buurtvereniging met een bloemetje langs was gekomen – ook op grond van de berichten die Jetten zelf postte over zijn Corona besmetting – hadden hij of zijn collega’s daar hoogstwaarschijnlijk een dag later niét negatief op gereageerd. De constatering van Jetten dat “FDF weet waar ik woon” is daarnaast een redelijk wereldvreemde opmerking van een politicus: van alle Eerste en Tweede Kamerleden zijn de woonadressen gemakkelijk op Internet te vinden.

Kloof

Wat volgens ons vooral zichtbaar is geworden door de reacties van politici en media, is de ongelofelijke kloof tussen het platteland en de Randstad. Op het platteland bezoeken we onze volksvertegenwoordigers gewoon thuis als we ergens mee zitten. Meestal gewoon ‘achterom’.

Politici bezoeken ons ook thuis: zo zat een Statenlid van het CDA afgelopen december nog bij de FDF voorzitter op de bank, na de actie bij het Brabantse Provinciehuis. Om mét elkaar te praten in plaats van langs elkaar heen. De stadse cultuur, waarbij de mensen van angst kennelijk onder de vensterbank duiken als ’s avonds de deurbel gaat, bestaat eigenlijk niet op het platteland.

FDF-framing

Voor een deel van de media was het bericht dat Jetten vandaag op Facebook plaatste het startschot voor een hausse aan ongenuanceerde aannames en beweringen omtrent FDF. Waarmee ze (bewust) de intentie lijken te hebben om FDF in een kwaad daglicht te stellen, en de actie van deze vijf mannen eveneens.

RTL Nieuws spande wat dat betreft de kroon: de behoefte om FDF te framen heeft daar inmiddels groteske vormen aangenomen.  FDF accepteert dat niet langer en heeft derhalve inmiddels (juridische) stappen richting RTL ondernomen.

Polarisatie

De media beklaagt zich de laatste tijd regelmatig over “polarisatie” waardoor ze hun werk minder goed kunnen uitvoeren. Echter, als er in de media elementen voorkomen die met hun  ongenuanceerde en niet-onderbouwde suggestieve berichtgeving, personen en organisaties onterecht in een kwaad daglicht stellen, zijn zij zélf vooral verantwoordelijk voor de toenemende mate van polarisatie. Het zou de Nederlandse pers sieren als ze zelfreinigend optreden en hun collega’s aanspreken op hun polariserende berichtgeving.

FDF zal samen met haar strijders, de komende tijd doen waarvoor we zijn opgericht: de belangen van onze boeren verdedigen tegen de ongelofelijke schending van onze rechten door politiek Den Haag.

Met het oog op de bal en ALL4ONE!

 

Het FDF – Bestuur

28 oktober 2020

 

 

Tags: geen tags