PHOTO-2022-05-30-14-34-30

Jumbo en Meat friends BV nemen onaanvaardbare risico’s uit winstbejag met betrekking tot dierenwelzijn en varkenssector!

Sinds enkele jaren houdt de Nederlandse varkenssector de adem in, want hoe houden we de Afrikaanse Varkenspest (AVP) buiten de Nederlandse grenzen? Want deze extreem besmettelijke varkensziekte die zowel door wilde zwijnen als via varkensvlees kan worden overgedragen, heerst al in grote delen van Europa en kan de totale varkenshouderij aan en óver de rand van de afgrond brengen! Duitsland bijvoorbeeld, is inmiddels alle export met China en andere belangrijke afzetgebieden kwijt na een besmetting van AVP binnen hun grenzen.

En terwijl de Nederlandse varkenssector daarvoor werkelijk álles in het werk stelt, blijken we niet allemaal zo van onze eigen verantwoordelijkheid bewust. Scherpe FDF-leden wezen het bestuur er dit weekend op, dat varkensvlees dat in de Jumbofilialen ligt en geleverd wordt door de Nederlandse slachter Meat friends B.V. (een onderneming van de Van Loon Group), afkomstig is uit Slowakije en geslacht wordt in Hongarije. Beide landen waar de Afrikaanse Varkenspest fors heerst!

Wat mankeert de mensen in deze bedrijven, dat ze zulke extreme  risico’s nemen ten koste van de Nederlandse varkenshouders! Jumbo is één van de bedrijven die continue in de media hun betrokkenheid bij de landbouwsector veinzen. Die hun imago oppoetsen met keurmerken zoals het Beter Leven Keurmerk, en Nederlandse boeren met dit keurmerk slechts extra bovenwettelijke voorwaarden en kosten op de nek schuiven. Het Beter Leven Keurmerk dat nota bene op dit varkensvlees uit Slowakije/Hongarije staat! Terwijl je echt je vraagtekens mag zetten bij de naleving en de controle op de voorwaarden van dit keurmerk.

Opnieuw is Jumbo negatief in de publiciteit door haar eigen handelen: een paar weken geleden lieten de lege zuivel schappen bij Jumbo al zien hoe ze omgaan met de melkveehouders, nu krijgen de varkenshouders weer een tik in de nek. Er lijkt structureel iets mis te zijn, ten aanzien van medeverantwoordelijkheidsgevoel, bij deze keten en haar toeleveranciers zoals Meat friends B.V.!

Er is in Nederland geen gebrek aan varkensvlees. Jumbo neemt onverantwoorde risico’s door het gesleep met varkensvlees uit AVP-landen. Risico’s waaruit daarnaast hun gebrek aan inzet voor duurzaamheid en dierenwelzijn blijkt. Jumbo kan – met dit puur op winstbejag voor de eigen toko ingegeven inkoopbeleid, de Nederlandse varkenssector de nek omdraaien.

Jumbo en Meat friends B.V. krijgen van FDF binnenkort een brief waarin we een dringend beroep op hen doen om direct alle import uit AVP landen te staken.

FDF doet daarnaast een beroep op het Kabinet Rutte IV, de minister van LNV en de leden van de Tweede Kamer om er voor te zorgen dat er een importverbod van varkensvlees uit AVP landen komt. Een besmetting voorkomen, zou op de agenda van álle politieke partijen moeten staan.

Via deze linken kunnen jullie artikelen vinden over de risico’s van AVP en de aangetroffen verpakkingen in Jumbo filialen.

WUR-verspreiding van Afrikaanse Varkenspest van vakantielanden voorkomen
control-measures-regionalisation
NVWA-waarschuwingsbord AVP
Mild gekruide varkenshaas
Varkenshaas Culinair Jumbo

Het FDF Bestuur en FDF Team Varkens

Tags: geen tags