20201021 - opsporing verzocht

Zaak FDF tegen de Nederlandse Staat AVROTROS, uitspraak 20 april

Zoals jullie weten spande FDF een zaak aan tegen de Nederlandse Staat en omroep AVROTROS na een uitzending van het tv-programma Opsporing Verzocht waarin we, geheel ten onrechte, in verband werden gebracht met brandstichting, onder meer vlakbij het RIVM in Bilthoven.

Deze zaak diende afgelopen vrijdag 2 april, bij de Rechtbank Den Haag. FDF werd vertegenwoordigd door onze jurist Max Hazekamp en FDF-bestuurslid Sieta van Keimpema.

Achtergrond

In juli vorig jaar protesteerde FDF bij het RIVM-gebouw in Bilthoven. De avond daarvoor werd op drie plaatsen in Bilthoven en omgeving brand gesticht: bij het gemeentehuis, vlak naast het terrein van het RIVM en bij een tekstkar waar ‘Houd 1,5 meter afstand’ op stond.

Opsporing Verzocht besteedde 13 oktober aandacht aan de branden. In de uitzending werd onder meer gezegd dat de vermoedelijke brandstichter “mogelijk banden had met een militante kern van een van die actiegroepen die later die dag bij de demonstratie waren”, waaronder FDF. FDF heeft direct diezelfde dag nog contact opgenomen met het programma.

Er volgde een rectificatie door Opsporing Verzocht op de website. “Er is geen bewijs voor zo’n verband tussen de branden en deze protestgroepen, en ook geen enkele concrete aanwijzing voor een link tussen degenen op de beelden en die groepen”, aldus het programma later op de site. “Die link had niet gelegd moeten worden. Ook had niet gesuggereerd mogen worden dat Farmers Defence Force een militante kern heeft.”

Wat FDF betreft, zet een rectificatie echter niet recht wat zo verkeerd is gedaan! Deze suggestie is een absurde voorstelling van zaken en 100 procent nep nieuws. Een poging tot schikken mislukte afgelopen vrijdag. De rechtbank doet daarom op 20 april uitspraak.

Smaad jegens FDF

Voor FDF is een vonnis van belang. Aantasting van de eer en goede naam van FDF zijn zo langzamerhand schering en inslag. En daar moet een einde aan komen: door inteelt op deze leugens door politici en media, gaat dit nepnieuws een eigen leven leiden bij het Nederlandse volk.

Sigrid Kaag mag daarom op 20 april haar conclusie van antwoord indienen in de zaak die FDF tegen haar heeft aangespannen, naar aanleiding van onterechte beschuldigingen jegens FDF in het programma Nieuwsuur. Binnenkort dient ook de zaak tegen NRC.
Zonder uitzondering gaat het om zaken omtrent de aantasting van de goede eer en naam van FDF.

Uiteraard mag iedereen over FDF schrijven, ook kritisch, maar dan wel in lijn met de waarheid.

We hopen dat met een vonnis, FDF op meer zorgvuldigheid kan rekenen van media en politici.

Bestuur FDF

6 april 2021

 

Tags: geen tags